Prázdniny a dovolené – ideální čas na změnu

17.07.2018

Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu. Je to krásný čas hřejivého sluníčka, výletů na kole nebo na čemkoliv a kamkoliv. Někteří preferují dálky s průzračným mořem, jiní zase domácí pohodu chalup uprostřed lesů a hájů. Těšíme se na každý den, ať už jdeme s košíkem na houby nebo dobýt na jachtě Atlantik. 


Mám ráda tento čas od dob svého dětství, kdy bylo léto charakterizováno pojídáním melounu, meruněk a broskví z vlastní zahrádky. A také polárky, klasické zmrzliny, bez které jsem si léto neuměla představit. Těch symbolů prázdnin mého dětství bylo více, ať už to byly přezrálé třešně z aleje u silnice u babičky nebo sladký meruňkový džem na bílém rohlíku od tety. Která se mimochodem jmenovala (a stále jmenuje) Melounová. Od těch dob se změnilo docela dost podstatných věcí. Nikdo mi už nenosí za vysvědčení polárku a nemaže domácí džem na bílý rohlík. Snad proto, že už nenosím domů vysvědčení a prázdniny vnímám jen díky své dceři, ještě školou povinné, která se na dva měsíce volna těší, jako kdysi já. Možná je to ale tak trochu jinak. 

V posledních deseti letech jsem nastoupila změnu, která převrátila můj život doslova naruby. A vůbec to nesouviselo s koncem školní docházky, to už mám opravdu dávno za sebou. Přestala jsem jíst meruňkový džem, neboť obsahuje bílý cukr a meruňky jsou v něm naprosto znehodnoceny vařením. Nejím ani rohlíky, ale peču domácí kváskový žitný chléb. Posledních pět let nejím ani ten. Tehdy, to léto 2013, nastal u mě velký zlom. Z veganské stravy se bez velkých famfár stala strava raw veganská. Takže mi zůstal meloun, meruňky a sladké třešně. A spousta dalších dobrot, jako jsou rajská jablíčka, broskve, jahody, borůvky atd. Teď chodím mlsat do stromu moruše, jejíž větve mě obejmou a já neviděna okolím jím do sytosti a do modra svých prstů. 

To léto před pěti lety bylo magické. Cítila jsem se plna energie a zdraví. Kdybych jen tušila, že tato změna otočí téměř do roka a do dne můj dosavadní život, určitě bych nevěřila. Za rok jsme s rodinou totiž otevřeli kavárnu MyRaw Café. Vybaveni několika recepty raw dortů, které jsem do omrzení vytvářela prozatím jen svému příbuzenstvu a přátelům. Nikdy nevíte, co změní od podlahy váš život. U mě to bylo poslední sousto pečeného chleba. 

Příchod prázdnin mi už neoznamují dětské symboly, jako je polárka, ale nádherný křik rorýsů v povětří a rojící se spokojení turisté v kavárně.
Léto budiž pochváleno! Nechme změnu vejít do našeho života!
Vaše Mirka Myraw 


Moje ranní smothie:
1 hrst baby špenátu,
lístky pampelišky, mladá kopřiva, jitrocele, máty
1 lžíce mladého ječmene
1 zralý banán (kdo má rád sladké, tak trochu agávového sirupu)
Přidáme vodu do výše všech ingrediencí a rozmixujeme v mixéru (já používám Blendtec)