Chvála nedokonalosti

23.07.2018

Tak si říkám, a to už hezkých pár let, že je něco špatně. Na sociálních sítích se to hemží dokonalými těly, vyladěnými jídelníčky a předokonalými způsoby života. Každý, kdo se v současnosti pohybuje na poli facebooku, instagramu nebo twitteru je nasycen informacemi, jak dosáhnout vypracovaného těla, zhubnout, zkrásnět, nezestárnout a líbit se naprosto všem

Co mi tam ale schází je, jak nezblbnout. Nenechat se strhnout hurikánem informací a nepodlehnout všem těm doporučením, co musíte anebo nesmíte, co jíst a jak cvičit, jak se oblékat anebo líčit. Světlou vlaštovkou mezi těmi přechytralými a dokonalými bloggery a youtobery je Sej Roška (doporučuji shlédnout její videa, potrháte se smíchy ;-) https://www.youtube.com/channel/UCEjcwZiidznkpM-Hzurjo6w).

Kdyby mě tato vlna potkala před 30 lety, asi bych těžko hurikánu dokonalosti odolala. Matně si vzpomínám, že jsem kdysi podlehla informaci, kterou mi ústně při hodině matematiky sdělila kámoška (pro mladší generaci uvádím, že nebyl ani chytrý telefon, ani facebook, zkrátka nic). Prý na skvělou pleť musím snídat zdravou misku, jejímž obsahem byla nastrouhaná jablka, mrkev, med a ořechy. Vzhledem k mému pubertálnímu vzhledu pleti jsem se překonala a několik týdnů každé ráno poctivě strouhala mrkev a jablka. Zázrak se sice nekonal, jen další rok jsme nemohla vidět ani jablko, ani mrkev.

Celá léta jsem si připadala naprosto nedokonalá. Nebyla jsem spokojená ani se vzhledem, ani s tím, čím jsem se právě zabývala. Možná to patří k životu, který je, jak víme, cesta. A ta je důležitější než samotný cíl. Jenže při pohledu na dokonalý sociální svět se toto tvrzení nějak rozmělňuje a málokdo tomu skutečně věří. Z pozice zralé ženy mohu potvrdit následující. Dokonalost neexistuje. Myslím tím dokonalost fyzickou a psychickou, spojenou s pocitem naprostého uspokojení a štěstí. Sociální síť je tedy plná blamáže a nesmyslů.

Donedávna jsem nedodržovala žádný zdravý životní styl, pravidelně necvičím a nepoužívám drahou kosmetiku proti stárnutí. Nerada uklízím a jsem trochu líná. Takový pravý kavárenský povaleč. Naštěstí jsem spojila svoji vášeň a práci v jedno. Žiji zdravěji, než dříve (před raw veganským obdobím), občas mě manžel vyžene s lyžemi na kopec a honí na kole kolem hory. Užívám si chvilky strávené s ním, mými dcerami a smečkou našich chrtů. Naše domácnost nikdy nebude dokonalá. Okousané dveře a roztrhané předložky v předsíni jsou na denním pořádku. Nikdy nebudu mít dokonalou postavu a bohužel už ani pleť. Nejspíš nezastavím stárnutí a nebudu Twiggy, neboť ráda mlsám raw dortíky. Ale jsem šťastnější než kdy před tím. Věnuji se práci, která má smysl. Mohu tvořit nové projekty pro kavárnu a psát své knihy. To je moje cesta a takovou si ji užívám.

Musím se ale opravit. Dokonalost existuje. Je to láska, která nás obklopí, pokud si ji do života pustíme.

Vaše Mirka MyRaw 

Jahodovo-citrónový dort


Krusta
200 g kokosu
50 g suchých kešu
100 g datlí
50 g oloupané červené řepy
Citrónový krém
300 g namočených kešu
150 g agáve
50 g citrónu
180 g kakaové máslo

Jahodová vrstva
300 g namočených kešu
300 g jahod
150 g agáve
240 g kakaové máslo
20 g šťávy červené řepy

 
Postup Nejdříve si připravíme krustu tak, že všechny ingredience rozmixujeme a vytlačíme do formy, kterou opatříme fólií. Následně připravíme i krémy. Na jejich přípravu potřebujeme výkonný mixér, který nám krém vyšlehá do hladka. Nejdříve rozmixujeme všechny ingredience kromě kakaového másla, které se v tekutém stavu (rozehřáté do 42°C) vmíchá do krému až naposledy. Pak vrstvíme a zdobíme. Dobrou chuť!