MyRaw Café

Tichá noc vánoční

Nedá mi to, abych nenapsala jeden vánoční příspěvek do našeho MyRaw blogu… Rok od roku se před Vánoci rozvolňuji a měním zaběhlé koleje. Ne proto, abych nemusela obdarovávat své blízké, anebo měla méně starostí s přípravami. Došlo mi, že Vánoce v současnosti jsou opravdu jen svátky konzumu.

Co nejvíce nahromadíme dárků a jídla nás činí vítězi v kategorii „největší vánoční magor“. Atmosféra vůně lesa, blikajících světýlek a rozzářených dětských kukadel se vypařila. Nejen proto, že moje děti jsou už dospělé, ale hlavně proto, že z každé strany na nás útočí slevy, počínaje nákupní horečkou „black Friday“ a vánoční koledy, tisíckrát omleté, jsou vnímané už jen jako hospodské odrhovačky. Tajemství Vánoc, tiché noci se zářivým sněhem v tuhém mrazu, písně z půlnoční mše a radost z přítomnosti blízkých, jsou ty tam.

Uzavřela jsem se sebou dohodu, že se zkrátka nenechám vtáhnout do žádného předvánočního běsnění, k nelibosti mé mladší dcery. Trpělivě ji vysvětluji, že vánoční dárky nejsou o tom, že rodiče nakoupí všechno, co si dospívající děti nemohou z platu brigádníka dovolit. Je to o tom, že dárek má být od srdce dárce, který ho pořídí či vyrobí s vědomím, že udělá radost obdarovanému. Vím, že poslední Vánoce mé dárky v podobě „nákupních pytlíků“ vykouzlily spíš úsměv překvapení než radosti. Ale o co je lepší dárek v podobě ložního povlečení nebo světla do obýváku? Případně všemožné elektronické vymoženosti, se kterými dárce, rodič, až tak nesouhlasí? Tvrdošíjně si budu stát za svým a pokusím se najít cestu, jak udělat radost a nezbláznit se z dlouhého seznamu nepotřebných nesmyslů. Nastoupila jsem cestu mířící k „zero waste“ a chci začít u sebe, u své rodiny.

V dobách dřívějších, před mým raw veganským obdobím, jsem od Mikuláše trávila Advent s hlavou v troubě při pečení cukroví. Na Štědrý den jsem byla tak unavená, že na fotkách vypadám minimálně o deset let starší. Úderem půlnoci jsem upadla do komatu a „léčila“ se z toho do Nového roku. Tak s tím je, přátelé, nadobro konec. Cukroví vyrábíme v MyRaw tak dobré, že mé 20ti leté cukrářské zkušenosti vzal čert. Navíc nesníme těch deset kilo bílého cukru a netrápíme se až do léta nabranými kily. Poslední roky jsem „unavená“ jen z náporu objednávek našich milých klientů, ale to se nedá s předchozím stavem vůbec srovnávat. Je to radost z vykonané práce, kterou každoročně, tentokrát již po páté završíme kurzem tvorby vánočního raw cukroví u nás v kavárně.

Tímto bych chtěla všem poděkovat, Vám, milí klienti, že jste nám věrní a vnímáte ten rozdíl, mezi naší kavárnou a těmi jinými. U nás si v klidu můžete dát cokoliv a víte, že kvůli zisku Vám nepodáme nějaký šunt, jako například třtinový cukr barvený čímkoliv (zaslechla jsem totiž rozhovor jedné z našich zákaznic, která možná nevěřila, že by to někde mohlo být nešizené a dokonce v bio a raw kvalitě ;-)). S týmem MyRaw, ať už v Praze, v Brně nebo v Roztokách se Vám snažíme poskytovat to nejlepší, co je v našich silách. Tímto děkuji i MyRaw týmu za skvělou práci, bez kterého bych to zkrátka „nedala“.

Přeji Vám krásné Vánoce a opravdu tiché vánoční noci.

Vaše Mirka MyRaw


Datlové kuličky
1 hrnek datlí
1 hrnek suchých kešu oříšku
1 hrnek sušeného kokosu


Všechny ingredience rozmixujeme v robotu a rozdělíme na 3 části:

1. část: Vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu
2. část: K těstu přidáme 1 lžíci kakaa a skořici, vytvoříme kuličky a obalíme je v kakau
3. část: Vytvoříme kuličky, které namáčíme v čokoládě (viz. recept na čokoládové pralinky v předchozím příspěvku MyRaw blogu ;-))


Poslední články z MyRaw blogu:

Bod zlomu 08.06.2019
Den matek 13.05.2019
Znamení Velkého pátku 24.04.2019

« Zpět na MyRaw blog




point

Adresa
Gourmet Pasáž
Dlouhá 39
Praha 1


TEL +420 603 889 016   EMAIL [email protected]
mapa




Otevírací doba
Po - Pá          9.00 - 21.00
So                9.00 - 21.00
Ne                9.00 - 19.00