MyRaw Café

Změna je život

Snad každý mi dá za pravdu, že čas letí jako blázen. Už jsou to celé čtyři roky, co jsme otevřeli kavárnu MyRaw Café v Praze a více jak jeden rok MyRaw Food Bar v Brně. Byly to neuvěřitelné roky nabité novými setkáními a zkušenostmi. Byl to čas plný změn všech dosavadních stereotypů, čas stmelování s rodinou, čas poznávání nových přátel a kolegů.

Minulý týden jsem na facebooku zachytla úžasný článek, jak se „ve světě něco děje“. Přečetla jsem si ho jedním dechem a téměř vše souznělo s mým pohledem na současnost. Bylo to o tom, jak se lidé pomalu mění, řekněme k lepšímu. Už netřídí jen odpad, ale snaží se o naprosté zero waste; ti co byli vegetariáni, chtějí být vegany, podepisují petice a demonstrují za práva zvířat po celém světě. Lidé začínají bojkotovat konzumní způsob života; mladé dívky směle nakupují v seconhandech a chodí na kurzy šití. Na různých facebookových skupinách si radí, kde sehnat co a také, kde třeba směnit zboží nepotřebné za potřebné. Za mého mládí to byla nutnost, abych si podle Burdy, propašované ze „západu“ něco spíchla. A byla jsem za podivínku, že nekupuji konfekci, kterou nosili všichni ostatní. Boom sekáčů nastal až po „89“, ale i tak se to spíš tajilo, že nějaký ten kousek pochází z druhé ruky.

Před obchody lidé houfně odhazují přebytečné plastové obaly s cílem přimět obchodníky, aby zboží v plastech u dodavatelů odmítali. V pokrokově smýšlejících kavárnách a bistrech obdržíte jen rozložitelné obaly na jídlo a pití a velmi rádi vám vše s sebou uloží do přinesených krabiček. Během několika měsíců se síťované či látkové pytlíky na ovoce a zeleninu staly naprostým trendem.

Přibylo také domácích zahradníků a pěstitelů, kteří se snaží o soběstačnost alespoň v sezóně, co se týká rajčat, cuket, okurek, paprik a bylinek. Už to není hanba, že nemám na to, jít si vše nakoupit do supermarketu, ale je to výsada, že mám své „ bio domácí“.

Zajímavé také bylo, jak autor zmíněného článku psal, že vlastně lidé dostávají postupně rozum a odmítají průmyslové potraviny, rafinovaný cukr, modifikované plodiny, které jim jsou vnucovány. Odhalují podvody ve farmaceutickém průmyslu a začínají inklinovat k alternativnímu způsobu léčení. Jedním znakem změny je také to, že jako houby po dešti rostou nové veganské a raw restaurace. Už nejsou zastrčené na periferii, ale jsou pěkně umístěné v centru měst.

Meditace už není znakem „ezošílenců“, jak tomu bylo doposud; meditovat se už učí i děti v pokrokových školách. Jóga není záležitost skupinky tzv.„poletuch“ a raw stravování se stává čím dál více součástí našeho běžného jídelníčku.

V článku toho bylo mnohem víc, ale jak jsem ho přečetla, někam mi zapadl a poté ho ne a ne najít. Tak si nakonec nejsem jistá, jestli článek nestihl osud nechtěného příspěvku, zkrátka se propadl do černé díry facebooku. Ale to nevadí, jedno přečtení mi stačilo na to, abych si uvědomila, že je to pravda. V tom našem běžném životním kalupu si nevšímáme, jak se někdy ty změny dějí rychle. A je to dobře, jen tak dál. Těším se na nový a zase o něco lepší zítřek!

Vaše Mirka MyRaw


Poslední články z MyRaw blogu:

Tichá noc vánoční 07.12.2018
Motýlí dotek aneb na každé vteřině záleží 21.11.2018
Podzimní (rozjímání) 17.10.2018

« Zpět na MyRaw blog




point

Adresa
Gourmet Pasáž
Dlouhá 39
Praha 1


TEL +420 603 889 016   EMAIL info@myraw.cz
mapa




Otevírací doba
Po - Pá          9.00 - 21.00
So                9.00 - 21.00
Ne                9.00 - 18.00