MyRaw Café

Vegan nebo raw?

Toť otázka. Záleží, jak moc nám na čem záleží. Z mé zkušenosti je veganství naprostý základ zdravého životního stylu. K tomu samozřejmě musí jít ruku v ruce i pohyb a optimistický pohled na svět (jinak to dnes asi opravdu nepůjde).

Před časem, kdy jsem zdaleka nebyla veganem, jsem naprosto nechápala asketický život už jenom vegetariánů. Nebyla mi známa jejich motivace, ať už etické důvody, zdravotní nebo jakékoliv. Tehdy, v mém stravovacím dávnověku jsem holdovala všemu, co mi reklama a mainstream určoval. Jak bláhové to byly roky. V dnešní době snadného přístupu k informacím se mi jeví až tmářské, pokud někdo opomíjí naprosto jasné důvody, proč se veganem stát. A už vůbec to nemusí být jen etické, ale i ekologické důvody. Co se musí stát, než si mainstreamový strávníci uvědomí, že nadměrné výkyvy počasí, sucho a nedostatek pitné vody může být právě varovným signálem blížící se katastrofy, z velké části způsobené živočišnou velkovýrobou?

Veganství není ani asketismus nebo boží trest za námi spáchané hříchy, jak by se mohlo zdát. Je to nakonec zábava; člověk musí neustále vyhledávat potravu, jak v dobách prehistorických. Jaká je to pak slast, zakousnout se do veganského burgru nebo párku v rohlíku? A co teprve ulovit zmrzlinu, veganské donuty nebo muffiny? Moje mladší dcera prožívá téměř druhé vánoce, když jsme v naší pobočce MyRaw Food v Brně, kde přes léto koupíte několik druhů veganských zmrzlin a o pár desítek metrů dál si můžete pochutnat na sladkém donutu. Trochu mi to připomíná éru socialismu, kdy jsme na všechno museli stát frontu a o to pak byla větší radost z úlovku jakéhokoliv zboží. V cizích zemích se pak stáváme lovci veganského jídla a občas musíme sáhnout do vlastních zásob, pokud cizokrajné končiny nejsou našemu stravovacímu stylu nakloněny. Je to vlastně i taková společenská hra, veganův orientační běh, zda se najíme tam nebo tam, jak dobře a jestli tedy vůbec. Většina mých soukmenovců je už vyzbrojena veganskými appkami (např. HappyCow), které nám nejbližší občerstvovny seřadí a ještě zhodnotí. A pak je potřeba vše náležitě vyfotit a poslat na sociální dálnice. Veganstvím nemyslíme jenom na sebe a své zdraví, ale hlavně na zvířata, se kterými sdílíme planetu Zemi.

A co tedy raw? Když jsem o tomto způsobu stravování slyšela poprvé, tvrdila jsem, že toto tedy vůbec není pro mě. Ten dotyčný vitarián totiž jedl celý den banány: ke snídani, svačině, obědu i k večeři. Asi z nedostatku času nebo nevím už čeho. Představa, že bych snědla více, jak jeden banán denně, mě děsila. Do doby, než jsem objevila tu správnou literaturu a raw kuchařku. Stravování syrových potravin je nadstavbou veganského stravování, tady nám už jde zejména o naše zdraví. Neuběhl tehdy ani rok od doby, kdy jsem se o podstatě raw dozvěděla a už jsem byla až po uši v tomto stravovacím stylu. V dnešní době je to neustále rostoucí způsob stravování, raw dortíky znají téměř všichni a pochutnávají si na nich nejenom vegani. Čerstvá strava je to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. A nechci vás strašit trávicí leukocytózou, která je po pozření vařeného jídla vědecky prokázána. Každá potravina (a nejen ona) má svoji vitální hodnotu (více studie Františka Kahudy Superinfragravitační sjednocení sil a fundamentální zářeni hmoty, 1980) a ta čerstvá má tyto hodnoty jednoznačně nejvyšší. Pokud budeme jíst minimálně z 50% raw, naše tělo nám to v dobrém oplatí. Čím více zapojíme čerstvé saláty, polévky, svačinky a dezerty do svého jídelníčku, tím nám bude lépe, zpomalíme stárnutí a úbytek energie.

Ne nadarmo řekl známý řecký filosof a matematik Pythagoras: „Jen živá a čerstvá strava umožní lidem poznat pravdu.“ Myslel tím nejspíš i to, že při takové stravě všechny buňky v těle, i ty mozkové, pracují dobře a nejsou otupovány stravou, která tělu neprospívá. Mysleme tedy nejen na zvířata a Zemi, ale i na sebe.

Vaše Mirka MyRaw

Recept na raw zmrzlinu:

1 zmražený nakrájený banán
Hrst ovoce (jahod, borůvek, meruněk, malin nebo broskví)
nebo raw kakao Lžíce agávového sirupu

Pořádný mixér: Eva Hájková, Blendtec, Vitamix nebo Thermomix

Vše rozmixovat a letní občerstvení je připraveno do 5 minut.


Poslední články z MyRaw blogu:

Tichá noc vánoční 07.12.2018
Motýlí dotek aneb na každé vteřině záleží 21.11.2018
Podzimní (rozjímání) 17.10.2018

« Zpět na MyRaw blog




point

Adresa
Gourmet Pasáž
Dlouhá 39
Praha 1


TEL +420 603 889 016   EMAIL info@myraw.cz
mapa




Otevírací doba
Po - Pá          9.00 - 21.00
So                9.00 - 21.00
Ne                9.00 - 18.00